Skaala ikkunat ja ovet
  • suomeksi
  • på svenska
  • in english
  • russia

Ajankohtaista

Skaala Oy - Ikkunat ja Ovet
01.10.2014
Julkaisemme ainutlaatuisen konseptin FinnBuild-messuilla; Skaala Alfa cLean

Skaala uudistaa ikkunakorjauksia
– Parempaa sisäilmaa ikkunasta energiatehokkaasti

Energiatehokkuuden lisäksi myös sisäilma on usein ongelmana vanhoissa taloissa. Skaala tuo markkinoille älykkään ratkaisun, joka ottaa huoneilman lämmön talteen ja huolehtii sisäilman laadusta itsenäisesti. Erillistä ilmanvaihtoremonttia ei sen ansiosta tarvita. Ratkaisu lanseerataan FinnBuild 2014 -messuilla.

Energiatehokkaita ovia ja ikkunoita on kehitetty jo pitkään uudisrakentamisen tarpeisiin. Vanhoissa taloissa tiiviit seinärakenteet aiheuttavat kuitenkin usein sisäilmaongelmia, koska ilmanvaihtoa ei hallita. Skaala Alfa cLean tuo tähän ratkaisun.
– Suurin energiahukka on edelleen ilmanvaihdon mukana poistuvassa lämpöenergiassa. Olemme kehittäneet ikkunaan integroitavan ratkaisun, joka ottaa poistuvan huoneilman lämmön talteen. Se voidaan asentaa ikkunan vaihdon yhteydessä puuttumatta seinärakenteisiin tai ikkunan ulkonäköön, kertoo Skaala-konsernin kehitysjohtaja Jyrki Jaskari.
Matalaenergiaikkunoista tulee aidosti energiatehokkaita, kun lämmintä huoneilmaa ei päästetä karkuun vaan sillä lämmitetään sisäilmaa. Skaalan lämmöntalteenotto (LTO) -laite on integroitu ikkunaan ja toimii 80–85 prosentin hyötysuhteella. Yhden laitteen kapasiteetti riittää noin 25 neliön huoneen ilmanvaihtoon.
– Energian säästöllä voidaan rahoittaa sekä parempi sisäilmanvaihto että ikkunaremontti. Ilmanvaihtojärjestelmän takaisinmaksuaika on 4–5 vuotta, Jaskari lupaa.

Hyvä sisäilma kuuluu kaikille
– Kerrostalojen korjauksissa on ollut tähän asti ratkaisematta, miten ilmanvaihto voidaan järjestää kustannustehokkaasti ja järkevästi. Helppoja ratkaisuja ei ole ollut tarjolla. Nykyiset huonekohtaiset ilmanvaihtokoneet ja keskitetty, koneellinen tulo- ja poistoilman vaihto ovat myös kalliita, Aalto-yliopistossa ja Tallinnan yliopistossa opettava professori Jarek Kurnitski arvioi.
Kurnitskin mukaan nyt tehdään melko paljon julkisivuremontteja, mutta ilmanvaihtoa parannetaan samalla maltillisesti, jos lainkaan. Ei ole myöskään poissuljettua, että ilmanvaihto voi mennä huonompaan suuntaan, jos julkisivuremontti toteutetaan väärin.
Energiatehokkaista ikkunoista huolimatta talvella saatetaan tarvita villasukkia, koska kylmä ilma valuu lattialle. Korvausilmaventtiilejä jopa tukitaan vetoisuuden takia.
– Hyvä sisäilma on ollut lähinnä varakkaiden oikeus, mikä on yhteiskunnallinen epäkohta. Yhteiskunnalle tulee myös kalliiksi, jos osa väestöstä sairastuu turhaan huonon sisäilman takia. Hyvä sisäilma kuuluu kaikille, sisäilmaongelmiin erikoistunut professori Tuula Putus täydentää.

Vaivaton käyttöönotto
Skaala Alfa cLean -kokonaisuuteen kuuluvat energiatehokkaat ikkunat, Skaalan patentoimat LTO-laitteet, ohjelmistot ja ilmanvaihtotuotteet. Järjestelmä sopeutetaan olemassa olevaan ilmanvaihtoon, joka voidaan säätää minimiteholle. Asennus, käyttöönotto ja huolto sisältyvät kokonaisuuteen.
Käyttöönotto on vaivatonta, koska laitteisto on asennettu ikkunaan ja säädetty jo tehtaalla ja ikkuna-asennuksen yhteydessä kytketään vain sähköliityntä. Vedon tunteesta ei tarvitse enää kärsiä, koska automatiikka optimoi ilmanvaihtoa ja sisäilman laatua itsenäisesti. Halutessaan asukas voi hallita itse sisäilman laatua huone- tai huoneistokohtaisesti.
– Aikaisemmin korvausilmaa on otettu ikkunoiden välistä, rakenteiden epätiiveyskohdista, raitisilmaventtiileistä tai tuloilmaikkunoista. Kerrostaloissa on ollut keskitetty poistopuhallus talon katolla. Tulevaisuudessa korvausilma otetaan sisään ja poistetaan hallitusti ikkunan kautta, energiaa tuhlaamatta ja sisäilman laadusta tinkimättä, toteaa kehitysjohtaja Jaskari.

Lisätietoja:
Kehitysjohtaja Jyrki Jaskari, Skaala Oy
Puh. 050 576 7781, jyrki.jaskari@skaala.com

Toimitusjohtaja Jari Punkari, Skaala Ikkunat ja Ovet Oy
Puh. 0400 610 475, jari.punkari@skaala.com


Takaisin uutisiin