Skaala ikkunat ja ovet
  • suomeksi
  • på svenska
  • in english
  • russia

Ajankohtaista

Skaala Oy - Ikkunat ja Ovet
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
  • Ympäristöministeriön rakentamismääräyskokoelman uudet asetukset voimaan
12.03.2018
Ympäristöministeriön rakentamismääräyskokoelman uudet asetukset voimaan


- tuotteiden käyttöturvallisuus viimeinkin eurooppalaiselle tasolle!

Rakentamista koskevat asetukset on uudistettu ja otettu käyttöön 1.1.2018. Asetusuudistuksen yhtenä keskeisenä teemana onkin ollut turvallisuuden parantaminen. Uuden käyttöturvallisuusasetuksen myötä myös ikkuna- ja ovirakenteiden turvallisuus paranee. Jatkossa on käytettävä oikeita karkaistuja tai laminoituja turvalaseja.

Aikaisemmin Suomessa on voinut käyttää turvalasin korvikkeena paksumpaa 6-millistä tasolasia. Uusi asetus vie suomalaiset eurooppalaiselle tasolle turvalaseissa.

”Tavallinen tasolasi muodostaa rikkoutuessaan teräviä puukkoja, joten vuoden alusta voimaan astunut asetus karkaistujen tai laminoitujen turvalasien käytöstä on iso edistysaskel turvallisemman arjen suuntaan”, kertoo Skaalan kehitysjohtaja Jyrki Jaskari.

"Oheisesta kuvasta saa käsityksen, miten turvalasit (karkaistu keskellä ja laminoitu oikealla) rikkoutuvat verrattuna tavalliseen tasolasiin (vasemmalla)."

lasifakta2018_lasirikki.JPG(kuva: NSG Group / Pilkington)
Skaalassa ikkuna- ja ovituotannon yhteydessä toimiva moderni lasinjalostuslinja tuottaa laminoidut ja karkaistut turvatuotteet joustavasti tarpeen mukaan.
”Karkaistu lasi valmistetaan Skaalan Ylihärmän tehtaalla kuumentamalla ja jäähdyttämällä tasolasi nopeasti. Karkaistu lasi on 3–5 kertaa tavallista lasia lujempaa. Rikkoutuessaan se murenee pieniksi palasiksi, joissa ei ole terävää leikkaavaa reunaa”, Jaskari kuvailee Skaalan lämpökarkaistuja turvalaseja. Laminoidussa lasissa puolestaan kaksi tasolasia kiinnitetään yhteen muovikalvon kanssa. Välikerros tekee lasista sitkeän ja vaikeasti rikkoutuvan muovin sitoessa lasia.

”Skaala tuottaa laminoidut ja karkaistut turvatuotteet joustavasti ja kilpailukykyisesti tarpeen mukaan. Skaalalla käytettävän uuden karkaisuteknologian eli leijupedin myötä myös lasin visuaalinen ja optinen laatu on parempaa, kun esimerkiksi vääristymiä tai peilaamista ei tuotteissa esiinny”, tarkentaa Jaskari oheiseen kuvaan viitaten.

 Skaala CLEANTECH-lasitus_vanha ja uusi_vertailu

Uuden asetuksen myötä turvalasia on käytettävä, kun ikkuna on matalalla ja muodostaa törmäysvaaran tai sen takana on putoamisvaara (ks. ohjeet alla). Turvalasia tarvitaan myös ulkopuolella: esimerkiksi, jos ikkunan ulkopuolella on terassi tai kuisti, on turvalasia käytettävä sekä sisä- että ulkopuolella.

Jaskari kehottaa rakentajaa tai suunnittelijaa tutustumaan asetukseen varmistaakseen oikean lasivalinnan.

Pilkington Lasifakta 2018_ paikat.JPG

(Kuva: Pilkington, Lasifakta 2018)

 

 


Takaisin uutisiin