Skaala ikkunat ja ovet
  • suomeksi
  • på svenska
  • in english
  • russia

Arkisto 1998 - 2009

Skaala Oy - Ikkunat ja Ovet
12.02.2007
Uutta intoa ja uhoa - Skaalan nuori muotoilija esittäytyy

Nuorella miehellä on takanaan yli tuhat kilometriä ajoa Leviltä yritysvideokuvauksista ja runsaat kaksi tuntia unta. Muutaman tunnin kuluttua on edessä lähtö Tukholmaan. Leville hän lähti suoraan palattuaan Lontoosta. Väsymyksestä ei silti näy merkkiäkään. Pikemminkin kasvoilta voi lukea innostunutta odotusta.
Muotoilija Panu Turunen elää juuri nyt vaihetta, jolloin tuntuu tapahtuvan paljon ja pelkkiä positiivisia asioita. Viime vuosi oli rakennuksen vuosi, mutta tuloksellinen. Samanlaisena on alkanut tämäkin.
- Matka oli hyvä, tuli solmittua paljon lupaavia yhteyksiä ja tuttavuuksia, hän raportoi palattuaan Tukholman kalustemessuilta.


Puusta ja monesta muusta

- Tunnen olevani etuoikeutettu, Panu Turunen myöntää, kun juomme lattea Design Forumin kahviossa Erottajalla Helsingissä, missä hänen töitään on esillä.
- Paljon työtä, intoa ja tervettä uhmaa on kuitenkin tarvittu - ja tarvitaan edelleen.
Etuoikeutetuksi hän tuntee itsensä senkin vuoksi, että lasi ja keramiikka, Drop Unique -maljakot ja Moon-mukit, joista hänet toistaiseksi parhaiten tunnetaan, ovat suunnittelijalleen lähinnä harrastus, josta hän saa paljon hyvää mieltä. Päätyökseen hän on Skaala Ikkunat ja Ovet Oy:n muotoilija, joskin on samaan aikaan mukana monessa muussakin muotoilu- ja suunnitteluprojektissa perheyrityksen kautta.
- Raha on ollut minulle aina toisarvoinen tekijä. Jos olisin mennyt sen perässä, olisin tehnyt opiskeluaikoina toisenlaisia valintoja, Turunen toteaa. Panu Turusen koulutustaustasta voi kuitenkin päätellä, etteivät taloudelliset realiteetitkaan ole hänelle vieraita, koska ensimmäinen ammatillinen koulutus on Pieksämäen kauppaoppilaitoksesta.
- Siellä kuitenkin tajusin pian, että haluaisin tehdä jotakin luovempaa. Aloitin puuveistosten sekä öljy- ja akryylitöiden teon äidin kannustuksesta, jolta tiedän perineeni luovuudelle elintärkeän herkkyyden. Askeleet luoviin opintoihin tapahtuivat Varkauden käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa, mistä Turunen valmistui puualan artesaaniksi. Opiskeluajan rakas toi pieksämäkeläispojan Lahden Muotoiluinstituuttiin, käsityömuotoilun linjalle. Muotoilijaksi hän valmistui vuonna 2004.

Pelkistettyjä muotoja, voimakkaita tunnelmia
Taustaa valinnoilleen Panu Turunen arvelee saaneensa jo lapsuudenkodistaan.
- Minulla oli musikaalinen koti, kuuntelimme paljon klassista musiikkia ja soitin itse pianolla lähes päivittäin omia improvisaatioitani. Isäni ammatin vuoksi elimme myös hyvien kirjojen keskellä. Olen aina nähnyt musiikissa muotoja ja värejä, Turunen kertoo ja paljastaa, että Sibeliuksen Kuusi on hänen suosikkikappaleensa, jonka visuaalisuus on jopa käsin kosketeltavaa.
Vieläkin Turunen kuuntelee paljon musiikkia, vaikka soittaminen onkin jäänyt jo vähemmälle. - Erityisen kiinnostunut olen ambientista, jonka älykäs minimalistisuus jaksaa viehättää.
Muotoilijan maailmaan ambient-musiikki istuu hyvin senkin vuoksi, että siinä voimakas tunnelma on tärkeämpää kuin tuuleen katoavat melodiaosuudet.
Minimalismi toistuu Panu Turusen puheessa usein, ja hän katsookin, että se kuvaa mainiosti hänen muotokieltään.
Pelkistetystä muodosta kiitosta saaneen Moon-mukin Turunen suunnitteli jo Muotoiluinstituutissa opiskellessaan. Hän pitää Lahden muotoiluinstituuttia myös kansainvälisesti tasokkaana kouluna.
- Fiilis oli mahtava, kun pääsin Muotoiluinstituuttiin heti ensimmäisellä yrittämällä. Tuntui, että nyt edessäni avautuvat todella korkeat ovet. Olin vaihdossa Japanissa ja kotini siellä oli satoja vuosia vanha, perinteinen talo. Kaikki toiveet ja välitavoitteet suunnitteluasioissa ovat myös siitä päivästä lähtien toteutuneet, hän lisää.
Turunen kiittelee Muotoiluinstituutin ja koko Lahden ammattikorkeakoulun hyvää yhteistyötä alueen yrityselämän kanssa. Hänenkin kohdallaan useat yhteistyökuviot ovat saaneet alkunsa yritysyhteistyöprojekteista.

Puutöitä, messuosastoja ja konsepteja Kiinaan
Työkokemusta Panu Turusella on muun muassa puuseppänä, muotoilijana sekä messuosastojen ja myymälöiden suunnittelijana. Kuluipa asepalveluskin printtigraafikon tehtävissä Pääesikunnan viestintäosastolla.
Puusepän ja muotoilijan taidot Turunen on voinut luontevasti yhdistää suunnitellessaan Mäkelän Puusepäntehtaalle muun muassa päiväkotikalustemalliston ja naulakkojärjestelmän.
Aivan toisenlaiseen ympäristöön hänet taas vei L-Fashion Groupin kanssa toteutettu messuosastojen ja myymälöiden konseptisuunnittelu, joiden kohteena olivat Kiinan markkinat.
Ylihärmäläinen Skaala Ikkunat ja Ovet on tällä hetkellä Panu Turusen suurin työllistäjä. Hän on suunnitellut yritykselle muun muassa ovimallistoja, messuosastoja ja pakkauksia.
- Suunnitelmamme ovat todella lupaavia. Pomppaan usein kolmelta yöllä ylös ja lähden ajelemaan Ylihärmää kohden. Teen reissut aina pirteänä ja hyvällä mielellä. Skaalalla on upea yhteishenki, kuin kotiinsa menisi.
Turusen mielestä pohjalaiset ovat malliesimerkkejä luotettavuudesta ja ahkeruudesta. - Tehdään se mitä luvataan. Terveen uhon ja kunnioituksen olen oppinut heiltä.
Tulevaisuus tuo yhteistyöprojekteja myös tyttöystävän, Jenni Rantasen kanssa. Hän on tekstiilialalta valmistunut muotoilija ja monipuolistaa sopivasti kaksikon osaamista.
- Hän työskentelee nykyisin Vallila Interiorissa ja pohdimmekin usein yhdessä, millaiset tekstiilit ja sisustuskokonaisuudet sopisivat suunnittelemieni Moon-mukien kanssa. Asioita on jo paperilla.
Kumppanin tärkeys Turuselle paljastuu kuin ohimennen, kun hän kertoo ostaneensa Jennille juuri haastattelupäivänä ruusun. - Ei, ei ollut mikään merkkipäivä. Jenni vain on Jenni!

Pieniä eriä - laajempia kokonaisuuksia
Panu Turunen uskoo suomalaisen muotoilun menestykseen. Hänen mielestään suomalaisuus näkyy esimerkiksi käyttötavaroissa hienoina nyansseina. Omassa muotokielessään hän näkee yhtymäkohtia japanilaiseen suunnitteluun. - Minimalismi on leimallista sielläkin.
Muotoilu elää Turusen mukaan vahvasti ajan hengessä.
- Elämme massiivisen esinemaailman keskellä. Nykyisin se, millaisilla astioilla syöt, minkälaisella autolla ajat tai millaiseen puhelimeen puhut, viestii yllättävän paljon ihmisestä.
Turunen muistuttaa, että vuosi 2005 oli muotoilun vuosi, jolloin korostettiin, että kaikki on muotoilu aina ruisleivästä paperikoneisiin. Se on selvästi tuonut muassaan hienoja, positiivisia asioita ja nyt nuoretkin ovat kiinnostuneita muotoilusta uudella tavalla, oppien kyseenalaistamaan.
Vaikka Panu Turunen nimittääkin keramiikka- ja lasimuotoiluaan harrastukseksi, ei hän voi peittää innostustaan kansainvälisistä asiakkaistaan tai hyvästä myyntimenestyksestä.
Tuotteita valmistetaan sekä Suomessa että ulkomailla, mutta eniten Turunen luottaa suomalaiseen tekijään. Mukit valetaan yksitellen käsityönä ja Turunen haluaa pitää valmistusmäärän suhteellisen alhaisena, jolloin tuote saavuttaa aikanaan uusantiikin designleiman eli sopivan keräily- ja vaihtoarvon.
Seuraavat erät menevät Helsinkiin, Lontooseen sekä Tukholmaan, kun ladut nyt ovat auki. - Jatkossa tehdään lähinnä vain special edition -eriä, joissa graafikot pääsevät näyttämään kyntensä ja luulenpa että silloin myös sisustustoimittajat havahtuvat.
Toisaalta Turusta kiinnostaa suunnitella sarjaan myös muita osia. - Lautasista, alustoista sekä tekstiileistä olemme Jennin kanssa piirtäneet jo useita versioita, hän mainitsee.

Panu Turusen yhteydet Lahteen eivät ole suinkaan katkenneet, vaikka työt vievät häntä ympäri maata ja maan rajojen ulkopuolellekin. Ykkösasunto on edelleen Lahdessa ja toinen Eirassa, Helsingissä.
Monet lahtelaiset yritykset ovat hankkineet hänen suunnittelemiaan tuotteita ja liikelahjamukeja on esillä muun muassa Oskarin Pihassa. Nuori muotoilija lupaa muuten tarjota siellä maaliskuun puoliväliin saakka kahvit tai teet jokaiselle keräilymukin ostajalle.

ETELÄSUOMEN SANOMAT 12.2.2007/Hanna Leppänen


Takaisin uutisiin