Skaala ikkunat ja ovet
  • suomeksi
  • på svenska
  • in english
  • russia

Asiakastarinat

 

 

"Ratkaisu painovoimaisen ilmanvaihdon parantamiseksi löytyi ikkunasta"

Nurmijärven vuokra-asuntojen omistamassa As Oy Sahamäessä on nyt tyytyväisiä asukkaita, jotka hengittävät raikasta sisäilmaa. Kerrostalokiinteistö on rakennettu vuonna 1966. Talossa on kolme kerrosta ja yhteensä 14 asuinhuoneistoa. Kiinteistön ikkunat olivat alkuperäiset ja uusimisen tarpeessa. Lisäksi talossa on rakennusajalleen tyypillinen painovoimainen ilmanvaihtoratkaisu ja sen riittämättömyydestä oli tullut asukkailta palautetta.

 Sahamäentie_Nurmijarven vuokra-asunnot

Ratkaisuksi valikoitui Skaalan energiatehokkaat ikkunat ja Alfa cLean. Laite mittaa hiilidioksidipitoisuutta ja ilmankosteutta ja niiden tietojen pohjalta ohjaa laitteen toimintaa optimaalisesti.

- Saimme yhdellä remontilla kuntoon kaksi asiaa, ikkunat ja ilmanvaihdon. Näin ollen ilmanvaihdon parantamisen osalta erillisiä asennuskuluja ei syntynyt lainkaan, kertoo kiinteistöpäällikkö Petri Seppänen Nurmijärven vuokra-asunnot Oy:stä tyytyväisenä.

Kohteessa suoritettiin ilmanlaatumittaukset ennen ja jälkeen asennuksen. Mittaustulosten perusteella muutos sisäilman laadussa on merkittävä ja asukkaat ovat tyytyväisiä huomattavasti parempaan sisäilmaan. Erityiskiitosta asukkaat antavat laitteen automaattisesta toiminnasta ja ikkunoiden hyvästä ääneneristävyydestä.

 


Uudet ikkunat säästivät ilmanvaihtoremontin verran

Laineen kolmihenkinen perhe asuu Mänttä-Vilppulassa vuonna 1967 rakennetussa täystiilitalossa. He ostivat talon syksyllä 2014. Laineet ovat tehneet talossa pintaremonttia ja vaihtaneet mm. alkuperäiset ulko-ovet uusiin, energiaa säästäviin Skaalan tuotteisiin.

- Yksi talon ostopäätökseemme vaikuttanut seikka oli markkinoille hiljan lanseeratut ilmanvaihtoikkunat, joista perheen äiti Aila Laine oli kuullut alalla työskentelevältä isältään.

- Tiesimme ostaessamme, että talo kaipaa paitsi pintaremonttia ja sisäilma-asiat ajantasaistamista. Ilmanvaihtoremontin yhdistäminen ikkunaremonttiin säästi meiltä pitkän pennin ja tällä ratkaisulla saimme huonekohtaisesti ja tarpeenmukaisesti toimivan ilmanvaihdon.

Laineelle tehtiin ikkunaremontti syksyllä 2015. Samassa yhteydessä asennettiin myös kolme Skaala Alfa cLean ilmanvaihtoikkunaa: yksi kumpaankin makuuhuoneeseen sekä olohuoneeseen.

- Myyjä suositteli asentamaan tuotteet huoneisiin, joissa vietetään paljon aikaa. Lisäksi makuuhuoneemme on aika pieni, joten ilmanvaihdon tehostaminen siellä tuli tarpeeseen.

 Alfa cLean Laine

Skaala Alfa cLeanin varsinainen ilmanvaihtolaite on integroitu ikkunan karmirakenteeseen huomaamattomasti. Päällepäin ainoa, mikä erottaa Skaala Alfa cLeanin perusikkunasta, on pieni käyttöpaneeli ikkunan karmissa. Käyttöpaneelista asukas voi halutessaan säätää ilmanvaihtoa suuremmalle tai pienemmälle. Automaattiasetuksella ollessaan laite analysoi sisäilman kosteustasapainoa ja hiilidioksidiarvoja ja säätää niiden perusteella toimintatehoaan optimoidakseen parhaan sisäilman laadun.

Alfa cLean ilmanvaihtoikkunassa on myös lämmöntalteenotto-ominaisuus, joten vedon tunnetta ei perheen taaperonkaan tarvitse lattialla leikkiessään tuntea. Kovimmilla pakkasillakin sisään tuleva ilma on reilusti yli + 10 asteista. Laitteen suodattimet Laine kertoo vaihtavansa noin puolen vuoden välein. Laite ilmaisee merkkivalolla suodattimien vaihtotarpeen, jonka jälkeen suodattimet tilataan Skaalan verkkokaupasta. Postipaketti saapuu muutaman päivän kuluessa, ja vaihto tapahtuu parissa minuutissa.

Laineen mukaan raikas sisäilma on oleellinen osa kodin viihtyisyyttä.
- Meillä tuoksuu raikkaalle ja sen ovat huomanneet myös vieraamme. Tällainen ilmanvaihtoikkuna avaa mahdollisuuksia ostaa vanhempi talo ja saada siihen kohtuuhintaisesti myös ilmanvaihto ikkunaremontin yhteydessä, Laine toteaa tyytyväisenä.

Katso perheen haastattelu Youtubesta.


 

Tyytyväistä Alfa cLean -elämää

Hämäläisten perheessä on eletty Alfa cLean -arkea vuodesta 2015 alkaen. 1970-luvulla rakennetussa punatiilisessä paritalossa oli aiemmin pelkästään painovoimainen ilmanvaihto. Talon alkuperäisten ikkunoiden vaihto tuli ajankohtaiseksi, kun vedon tunne oli jatkuvaa.

Hämäläiset tutustuivat eri vaihtoehtoihin, ja päätös tehtiin Omakotimessuilla käydyn keskustelun jälkeen: samalla kerralla saatiin kaksi asiaa kuntoon: uusien ikkunoiden ja lisäksi ilmanvaihdon.

Perheen isäntä Jari Hämäläinen kuvaa päätöksentekoon vaikuttaneita seikkoja ja asennuksen etenemistä sujuvaksi.
- Jos tällaiseen vanhaan taloon olisi omana remonttinaan lähtenyt rakentamaan koneellista ilmanvaihtoa, olisi urakka ollut pitkä ja kallis katon avaamisineen kaikkineen. Nyt asentajapari vaihtoi loppukesällä 2015 kaikki talon kolmetoista ikkunaa sujuvasti ja Alfa cLean järjestelmä oli välittömästi käytössä. Töpseli vain seinään ja ilma vaihtuu.

Hämäläinen

Hyvät unet ja kärytön keittiö, niitä Hämäläisen perheessä arvostetaan. Isäntä kertookin, että alun perin perhe lähti ikkunaremonttiin, mutta sittenkin suurin asumisviihtyvyyteen vaikuttava muutos saatiin aikaan sisäilman laadussa.

Talvella kovilla pakkasilla järjestelmä oli normaalisti käytössä ja ilman lämpötila ja laatu olivat koko ajan kohdallaan. Hämäläinen kertoo myös aiempien ikkunoiden huurtumisongelman olevan Alfa cLeanien asennuksen jälkeen historiaa. Positiivisia seikkoja on Hämäläisen listalla lisää: perheen tyttären siitepölyallergian oireet ovat vähentyneet, kun kotona ei tarvitse Alfa cLeanien ansiosta tuuletella. Lisäksi lämmön talteenottojärjestelmä mahdollisti sen, että patterit voitiin pistää pois päältä aiempia vuosia huomattavasti aikaisemmin. Positiivista on myös ikkunoiden ääneneristävyys:
- Ei haittaa naapurin ruohonleikkuri tai moottorisaha, Hämäläinen nauraa.

Hämäläisen mukaan Skaalalla palvelu toimii. Hämäläinen itse vaihtaa ainoastaan laitteiden suodattimet määräajoin. Yhteistyö edustajan kanssa sujui, asentajat olivat tarkkoja ja tehokkaita. Lisäksi jälkiseuranta on huippua. Hämäläinen suositteleekin Skaalaa paitsi huipputuotteen myös palvelun toimimisen ansiosta.

(Hämäläisten Alfa cLean -kokemuksista on kerrottu Sisäikkunoissa vuosina 2015 ja 2016. Alkuperäiset tekstit: Kirsi Poltto)

 


Kolme remonttia kerralla

Seinäjokelaisen pienkerrostalon pihamaalla Alfa cLean asennustyön edistymistä seuraa tyytyväinen kolmikko. Taloyhtiön puheenjohtaja Martti Peräaho, isännöitsijä Outi Hirvilammi ja Skaalan myyntipäällikkö Juha Saukko ovat yhtä mieltä siitä, että tämä pilotti on ollut unelmaprojekti puolin ja toisin. Yhteistyö on sujunut erinomaisesti ja asiat edenneet vauhdilla.

– Kun Alfa cLean -ratkaisu 2014 Finnbuild-messuilla lanseerattiin, oli siitä juttu maakuntalehti Ilkassa. Meillä puolestaan oli taloyhtiössä juuri niihin aikoihin aloitettu ilmanvaihtoremontin suunnittelu, joten kiinnostuin heti ja lähdin ottamaan selvää asiasta, muistelee Peräaho.

Peräaho on eläkkeellä oleva rakennusmestari, joka kertoo koko uransa ajan kiinnostuneena seuranneensa erilaisten lämmön talteenottolaitteiden kehitystä. Skaalan Alfa cLean -järjestelmän hän näkee aivan ainutlaatuisena.

Peräaho

– Saamme nyt taloyhtiössä kerralla kuntoon tasapainoisen lämmön talteenotolla varustetun ilmanvaihdon, energiatehokkaat ikkunat ja parvekeovet, samalla julkisivu uudistui ja asuntojen arvo kohteessa kohosi merkittävästi. Koneellisen ilmanvaihdon rakentaminen olisi ollut tähän verrattuna erittäin hankala ja kallis ratkaisu.

Pilottiprojektista arvokasta kehitystietoa

Pilottiprojektin valmistelu aloitettiin huolellisesti sisäilmanlaadun mittauksin.

– Sijoittimme huoneistoihin laitteet, jotka mittaavat reaaliajassa ilman hiilidioksidipitoisuutta, suhteellista kosteutta ja lämpötilaa. Tuloksia seurataan kahden vuoden ajan ja näin saamme kattavaa vertailutietoa siitä, miten Alfa cLean -sisäilmaratkaisu vaikuttaa ilmanlaatuun. Lisäksi teemme asukaskokemuksista haastattelut, listaa Saukko.

Ratkaisua vaatineet pulmat ovat projektin aikana kartuttaneet osaamista ja seuraavissa vastaavissa kohteissa moneen vasta nyt eteen tulleeseen on sitten jo osattu ennalta varautua.

– Alfa cLean ikkunoissa on ulkopuolella kondenssiveden poistoputki sulanapitokaapeleineen. Vaikka vettä voi maksimissaan kertyä vuorokaudessa vain desilitran verran, tulimme siihen tulokseen, että pakkasaikaan se voisi parvekkeelle jäätyessään aiheuttaa liukastumisvaaran. Niinpä kondenssivesi johdetaan alas maahan sadevesijärjestelmään asti, kertoo Saukko esimerkkinä.

Räätälöityjä ratkaisuja sisälle ja ulos

Ikkunoiden lisäksi Skaala on asentanut tähän kohteeseen ilmanvaihtoa tukevat erillisratkaisut kylpyhuoneisiin ja wc-tiloihin.

– Näissä tiloissa on edelleen lisäksi koneellinen poistoilmanvaihto, koska kosteus täytyy saada poistettua mahdollisimman nopeasti. Asensimme kylpyhuoneisiin kosteusmittarilla varustetut ja wc-tiloihin liiketunnistimella toimivat säätöventtiilit. Näin tuuletus saadaan tehokkaaksi määritellyksi ajaksi ja optimaalisesti siten, että energiaa säästyy ja mahdollisimman vähän lämmintä ilmaa pääsee taivaan tuuliin, esittelee Saukko.

Merkittävää räätälöintiä on ollut myös se, että Skaalan kohteeseen toteuttamat Alfa cLean -ikkunat on ulkopuoleltaan tehty sopimaan talon tummanruskeaan julkisivuun, mutta sisällä väri vaihtui raikkaaseen ja nykyaikaiseen valkoiseen.

– Voi sanoa, että Skaalan avulla toimme tässäkin suhteessa talon kerralla 2000-luvulle. Kokonaisuus täydentyy vielä, kun parvekkeiden alakaiteiden ruskea pelti vaihtuu moderniin lasiratkaisuun, kiittää isännöitsijä Outi Hirvilammi.

Huomaamaton ja helppokäyttöinen

Sisätiloissa Alfa cLean järjestelmän mukanaan tuoman muutokset ovat asunnon värimaailman muuttumista lukuun ottamatta hyvin huomaamattomia.

– Valitsimme, että järjestelmä toimii taloyhtiön sähköllä. Kaikki tarvittavat sähkökaapeloinnit kulkevat siististi katonrajan huomaamattomassa kourussa rappukäytävään, ulko-oven päälle sijoitettavaan koteloon, jossa sijaitsee keskusyksikkö, esittelee Hirvilammi.

Alfa cLean -järjestelmän säädöt voi tehdä jokaisen ikkunan yhteydessä olevasta omasta säätöpaneelista, mutta verkkoyhteyttä tarvitaan, mikäli käytön haluaa hoitaa huoneistokohtaisesti.

– Jatkossa mobiiliyhteyttä on mahdollista käyttää huoneistokohtaisesti Alfa cLean laitteiden ohjaukseen sekä seurantajärjestelmän rakentamiseen, jolloin mm. taloyhtiö ja isännöitsijä voivat seurata sisäilman tilaa tiettyinä vuorokauden- ja vuodenaikoina, kertoo Juha Saukko.

Teksti: Kirsi Poltto

Kuvat: Jaakko Romu

 


 

Kokemuksia Kotkasta

Marjut Mannisen omakotitaloon Kotkaan asennettiin kolme Alfa cLean-ilmanvaihtoikkunaa loppukesällä 2015.

- Kummassakin päässä taloa on nyt Alfa cLeanit: Molemmissa makuuhuoneissa on laitteet. Lisäksi toisessa päässä taloa ruokailuhuoneessa on laite, joka hoitaa ilmanvaihdon olohuoneen ja keittiön osalta.

Manninen oli Skaalan ensimmäisiä Alfa cLean asiakkaita. Alfa cLean -laitteita on kehitetty jatkuvasti ja vuoden 2016 aikana on useampi parannus otettu tai tullaan ottamaan käyttöön laitteissa. Paperisia suodattimia on kehitetty, tuotepaneeli päivitetty ja uusi entistä hiljaisempi laitteisto otetaan käyttöön eri karmisyvyyksisissä ikkunoissa syksyn 2016 aikana.

Ensimmäisen vuoden kokemuksen perusteella Mannisen mielestä huoneilman laatu on parantunut, vaikka myöntää epäilijöitä olleenkin.
- Tuttavapiirissäni etenkin perinteiset ilmanvaihto-miehet ovat epäilleet laitteiden kykyä riittävään ilmanvaihtoon.

Nainen ei ole erikseen mittauttanut kotinsa hiilidioksidipitoisuutta ennen laitteita ja laitteiden aikana, joten konkreettisia mittaustuloksia ei ole esittää, mutta Manninen korostaa huomanneensa ilmanlaadun selkeästi parantuneen Alfa cLeanien asennuksen jälkeen.

Sen sijaan Manninen pyysi mielenkiinnosta paikalliselta sähkölaitokselta sähkönkulutusmittarin lainaan viikoksi nähdäkseen laitteidensa sähkönkulutuksen.
- Mittari ei käytännössä edes värähtänyt. Luulin jo, että sain viallisen mittalaitteen, mutta kyllä se toimiva oli. Alfa cLean kuluttaa siis sähköä vain saman verran kuin pieni sähkölamppu.

Hän, kuten Alfa cLean asiakkaat yleensäkin, on tyytyväinen valintaansa. Automatiikan ansiosta asunnon hiilidioksidi-, kosteus- sekä lämpötila pysyvät halutulla tasolla. Ilmanvaihto toimii itsenäisesti ja mahdollisesta huoltotarpeesta ilmoittaa paneelin valo.
- Nyt on suodattimien vaihdon aika. Irrotan laitteen pistorasiasta, vaihdan suodattimet uusiin ja kytken laitteen takaisin, nainen kuvaa tulevaa huoltotoimenpidettä.

 


 

 

Porvoossa on nyt raikasta

Porvoossa Pajusen perheen rintamamiestaloon asennettiin alkukesällä 2016 Skaalan Alfa cLean -ilmanvaihtoikkunat. Pajuset alkoivat suunnitella vanhojen ikkunoiden vaihtoa, ja paikalla kävikin eri firmojen edustajia. Lopulta perheen valinta kohdistui Skaalaan ja Alfa cLean -ilmanvaihtoikkunoihin.
- Skaalan edustaja oli ammattilainen ja kertoi ilmanvaihtoikkunoista oleellisimman. Ei tarvinnut ostaa sikaa säkissä, Martti Pajunen kertoo.

Pajuset vakuuttuivat siitä, että yhdellä remontilla he saisivat paitsi uudet, energiatehokkaammat ikkunat, myös koneellisen ilmanvaihdon lämmön talteenotolla haluamiinsa huoneisiin. Pajusilla huriseekin nyt kolme Alfa cLean -laitetta: kaksi yläkerrassa perheen tyttärien huoneissa ja yksi alhaalla, kodin olohuoneessa.

Pajusten ikkunaremontti tehtiin aikataulun mukaisesti alkukesällä, joten kokemusta Skaalan tuotteista on neljännesvuosi. Pajunen ei pysty vielä, alkusyksyllä 2016, arvioimaan ilmanvaihtoikkunoidensa vaikutusta talon lämmityskustannuksiin, mutta kaksi asiaa hän tietää: kotona on nyt raikasta ja hiljaista.
- Ilmanlaatu talossa parani yli odotusten, Pajunen kehuu.

Perheen nuorten valloittamassa yläkerrassa Alfa cLeanit varmistavat raikkaan ilman, olipa paikalla vain oma tytöt tai koko kaveriporukka. Olohuoneen laite varmistaa oleskelutilan raikkaan ilman.

Suurin yllätys perheelle tuli kuitenkin ikkunoiden vaihdon myötä äänitasossa: Uudet ikkunat eristävät ääntä todella hyvin.
- Olimme todella positiivisesti yllättyneitä siitä, kuinka paljon talomme hiljeni. Läheiseltä tieltä kantautuvat autojen äänet ja muutkin naapuruston äänet hiljenivät todella merkittävästi, Pajunen toteaa lopuksi tyytyväisenä.


Asiakastutkimusta Alfa cLeanista

Ruonalassa, Kymenlaaksossa asuva Pentti Sinkkonen asennutti kesällä 2016 asuntoonsa Alfa cLean -ilmanvaihtoikkunat. Sinkkosella on todettu astman lisäksi myös keuhkoahtauma, ja omakohtaisten kokemusten johdosta mies päätyi tutkimaan sisäilman vaikutusta hengityssairauksiin. Ratkaisuksi Sinkkoselle valikoituivat Skaalan Alfa cLean -ilmanvaihtoikkunat, jotka nyt hiljaa hurisevat Sinkkosen omakotitalossa.

Alkukesällä 2016 Sinkkosella oli pidempi sairaalajakso, mutta syyskuun alussa mies on tyytyväinen terveydentilaansa – puhelimessakin saattaa puhua tovin ilman, että yskänpuuska yllättää. Sinkkonen kiittää muutoksesta Skaalan Alfa cLean-ilmanvaihtoikkunoita.

Heinäkuun alussa, ennen asennusta, Kotkan ympäristökeskus mittasi Sinkkosen talon sisäilman kosteuden ja hiilidioksidipitoisuuden. Samaan aikaan Sinkkonen kävi sairaalassa, jossa miehelle tehtiin perusteelliset tutkimukset. Alfa cLeanien asentamisen jälkeen nämä mittaukset toistettiin.
- Teen tästä vuoden mittaisen projektin, jossa säännöllisin väliajoin tutkitaan huoneiston sisäilman kehityksen lisäksi oma terveydentilani, Sinkkonen tarkentaa.

Seuraavan kerran Sinkkosta ja hänen huoneistoaan tullaan mittaamaan alkukeväällä 2017 ja vielä kesällä 2017, vuoden kuluttua ikkunoiden asentamisesta. Tavoitteena miehellä oli selvittää, kuinka ilmanvaihtojärjestelmä oli vaikuttanut sisäilman laatuun.
- Käynnistin projektin omasta mielenkiinnostani omalla kustannuksellani, Etelä-Kymenlaakson allergia- ja astmayhdistyksessä aktiivisesti toimiva Sinkkonen tarkentaa ja uskoo tutkimuksen auttavan myös muita.

Verkkoartikkelissa (Kymen Sanomat, 14.8.2016) Sinkkonen kuvaa projektiaan:
- Ei tämä minua terveeksi tee, mutta minulle sisäilma on tällä hetkellä elintärkeä, jotta pääsen pois sairaalakierteestä. Lisäksi on vain positiivista, jos pystyn pitämään lääkityksen kohtuullisena, Sinkkonen sanoo.

Sinkkosen projektin edistymistä voi seurata Facebookissa, jonne mies tulee syksyn aikana perustamaan sivun seuraamaan sisäilman muutosta ja oman terveydentilansa kehittymistä.

 


co2

Kiinnostuitko kotisi sisäilman parantamisesta? 

lataa ilmainen opas!

 Lataa opas tästä.

Pyydä tarjous Alfa cLeanista

Asiakaspalvelu ja tuki

010 835 4700
info@skaala.com