Skaala ikkunat ja ovet
 • suomeksi
 • på svenska
 • in english
 • russia

Usein kysyttyä

Skaala Oy - Ikkunat ja Ovet

Ikkunan laseissa on ilmakuplia tai viiruja

Lasissa saattaa esiintyä jälkiä, jotka ovat syntyneet jo tasolasin valmistusprosessissa. Ikkunassa käytettävältä tasolasilta ei edellytetä täydellistä optista virheettömyyttä, vaan pienet jäljet tai "kuplat" hyväksytään ikkunalasin laatumäärittelyssä.

Lasin poikkeamien tarkasteluun on olemassa selkeät ohjeet muun muassa Tasolasiyhdistyksellä ja RT-kortissa (RT 38-10901, s. 5).

Itsepuhdistuvan lasin käsittely

Itsepuhdistuva lasi on tavallista lasia, jonka ulkopinnalla on kaksitehoinen erikoispinnoite. Auringonvalo hajottaa lasin pinnalla olevan orgaanisen lian ja sadevesi huuhtoo irronneen lian pois. Itsepuhdistuva lasi peilautuu tietyistä kulmista hieman tavallista lasia enemmän ja siinä on hento sinertävä sävy. Muutoin se on kuin mitä tahansa lasia. Pinnoite on lujasti kiinni lasissa - niinpä se vahingoittuu vain, jos esimerkiksi terävät esineet, hankaavat puhdistusaineet tai teräsvilla vaurioittavat itse lasia. Voit pestä itsepuhdistuvan lasin kuten muutkin tuotteemme, miedolla emäksisellä pesuaineella. Mikäli puhdistaminen ei toimi, syy on yleensä auringonvalon tai sadeveden puute.

Ikkuna huurtuu (kosteutta ulkopuitteen sisäpinnassa)

 • Varmista että kaikki sisä- ja ulkopuitteen lukot ovat kiinni.
 • Varmista että talon ilmastoinnin säädöt ovat kohdallaan (alipaineinen). Tulo ja poistoilmaventtiileihin ei saa koskea ilmanvaihdon tarkastamisen jälkeen, koska se muuttaa ilmanvaihdon suunniteltua tasapainoa (alipaineisuus). Painetasapainon voi helposti tarkistaa yksinkertaisella testillä. Avaa tuuletusikkuna raolleen (noin 2–3 cm) , pidä sytyttimen liekkiä raotetun tuuletusikkunan sisäpuolella. Mikäli liekki  taipuu ulospäin, huonetila on ylipaineinen. Tällöin lämmin, kostea huoneilma pyrkii esim. heloituksen tai sälekaihtimien reikien kautta välitilaan. Siinä tapauksessa ilmastointi pitää säätää uudelleen.
 • Varmista sisäpuitteen tiivistys ja tiivisteet. Tiivisteiden oikean toiminnan voi testata paperitestillä. Laita muutaman sentin levyinen paperi tiivisteen väliin ja sulje ikkuna. Vetämällä paperia suljetun puitteen välistä saadaan selville tiivisteiden toimivuus. Paperin pitää tulla pois vedettäessä, mutta tiivisteen vastuksen pitää tuntua. Säädä puitetta tarvittaessa.
 • Varmista ulkopuitteen tiivistys ja tiivisteiden tuuletusraot, että ilma pääsee kiertämään välitilassa.
 • Varmista, että alakarmin alumiiniprofiilin vesireiät eivät ole tukossa.

Ikkuna huurtuu (kosteutta ikkunan sisäpinnassa)

Huurtuminen johtuu todennäköisesti siitä, että huonetilan kosteus on korkea eikä lasin pinta tuuletu riittävästi. Tee näin:

 • Varmista että huoneessa on riittävä ilmanvaihto. Mikäli huoneessa / ikkunassa on korvausilmaventtiili, varmista että se on auki.
 • Hyvä huoneen suhteellinen kosteus on 35-55%.
 • Varmista, että huoneilman lämpötila on normaali (20-22°C).
 • Varmista että verhot, huonekasvit tai muutkaan asiat eivät pääse estämään ilmankiertoa ikkunan edessä.

Kiinteällä ikkunalla varsinkin lasin reunoihin (erityisesti alareunaan) tiivistyy tietyissä olosuhteissa aina kosteutta. Tämä johtuu eristyslasin välilistojen kautta muodostuvasta kylmäsillasta, mikä jäähdyttää lasin reuna-aluetta voimakkaasti. Tämä ilmiö esiintyy niissäkin tapauksissa, missä itse lasin lämmöneristävyys saattaa olla keskimääräistä parempi. Talvella ulkolämpötilan laskiessa hyvin alhaiseksi tämä reuna-alueen kosteus saattaa jopa jäätyä.

Varsinkin kivitaloissa sisäilman kosteus on normaalia korkeampi muutaman ensimmäisen lämmityskauden ajan johtuen rakenteesta poistuvasta kosteudesta.
Kiinteän ikkunan huurtumisen yhteydessä on aina erityisen tärkeää huolehtia yllä mainituista seikoista eli tuuletuksesta, riittävän alhaisesta huoneilman kosteudesta ja ilmankierrosta ikkunan sisäpinnassa.

Ikkuna huurtuu (kosteutta ikkunan ulkolasin ulkopinnassa)

Tiettyinä vuodenaikoina, kun ilman kosteus on suuri, saattavat myös ikkunat huurtua ulommaisen lasin ulkopinnasta. Huurtuminen eli kondenssi johtuu joko rakennuksen sisäpuolen alhaisesta lämpötilasta tai ikkunan hyvästä lämmöneristävyydestä. Sisätiloista tuleva lämpösäteily ei ole riittävää pitämään lasia kuivana. Kondenssi muodostuu ulkolasin ulkopintaan, kun ilman lämpötila (ja samalla ilman kastepiste) ulkona nousee nopeammin kuin ikkunan ulkolasin ulkopinnan lämpötila.
Tavallisimmin kondenssia muodostuu ulkolasin ulkopintaan kirkkaina öinä aamuhämärässä. Eniten kyseistä ilmiötä esiintyy syksyisin ja keväisin. Ilmiö on kuitenkin mahdollinen myös kovimmilla talvipakkasilla. Pakkasella ulkopintaan muodostuva kosteus myös jäätyy.

Kondenssi poistuu joko ilman lämmetessä (lämpö kuivaa lasin ulkopinnan) tai uudelleen kylmetessä (kastepisteen muuttuessa alhaisemmaksi kuin lasin pintalämpötila eli kosteus haihtuu takaisin ilmaan). Kondenssi ei vahingoita ikkunaa. Ulkopinnan ajoittainen huurtuminen on hyvin lämpöä eristävän ikkunan ominaisuus.

Ikkuna huurtuu (kosteutta eristyslasielementin välitilassa)

Mikäli eristyslasielementin välitilaan tiivistyy kosteutta, vika on eristyslasielementin tiiveydessä. Mikäli tämä tapahtuu 5 vuoden tiiveystakuuajan puitteissa, toimitamme uuden lasielementin.

Ikkunan välitilaan tulee pölyä tai hyönteisiä

Kaksipuitteisten ikkunoiden toimivuuden perustana on, että ulko- ja sisäpuitteen välitila pääsee tuulettumaan. Tämä hoidetaan siten, että tiivisteissä on oltava tuuletusraot, jotka sallivat ilman kierron. Lisäksi alakarmin alumiiniprofiilissa on vesireiät, joilla on kaksi tehtävää:

 1. Ohjata hallitusti profiilin päälle tuleva sadevesi ulos
 2. Mahdollistaa välitilan tuuletus

Vesireikien koko on tarkkaan määrätty veden poistumisen varmistamiseksi. Vesireikien ja tuuletusrakojen tukkiminen voi aiheuttaa vahinkoa tuotteelle tai ympäröiville rakenteille.

Välitilaan mahdollisesti tulevan pölyn ja hyönteisten määrä riippuu asunnon sijainnista ja ilmansuunnasta. Joissain olosuhteissa välitilaan saattaa päästä erittäin hienojakoista lunta. Nämä eivät kuitenkaan ole tuotteen vikoja, vaan sen ominaisuuksien ja ympäristön yhteisvaikutus.

Ikkunan laseissa liimatahroja tai muuta vaikeaa likaa

Laseihin on saattanut jäädä valmistusprosessin aikana käytetyistä tarroista liimaa, jonka poistaminen normaaleilla puhdistusaineilla on vaikeaa. Pääosa tahroista kannattaa poistaa varovasti lasikaapimella. Lopun poistamiseen kannattaa käyttää ksyleeniä, jota saa mm. maalikaupoista. Ksyleeniin kostutetulla rätillä pyyhkiminen auttaa myös muihin vaikeisiin likatahroihin vahingoittamatta lasia. Puu- ja alumiiniosien maalipinnan pyyhkimistä ksyleenillä tulee välttää.

Huom! Itsepuhdistuvan Activ-lasin ja kovapintaisen selektiivilasin (K-lasi) kohdalla mekaanisia liimanpoistovälineitä (kaapimia) ja emäksisiä liuottimia ei saa käyttää.

Skaala FrostFree-ikkunan puhdistaminen

Skaala FrostFree-ikkunoiden kaikki lasipinnat pestään kuten mikä tahansa lasipinta, käyttämällä runsaasti vettä sekä normaaleja neutraaleja (tai miedosti emäksisiä) pesuaineita tai muita kaupallisia ikkunanpesuun tarkoitettuja aineita.

Mikäli lasipinnat eivät normaalipesulla puhdistu, öljyisyys tai mahdollinen orgaaninen lika voidaan poistaa asetonilla tai ksyleenillä. Edellä mainittujen liuottimien käytön jälkeen ikkuna on pestävä uudelleen vedellä.

Huom! Mekaanisia puhdistusvälineitä (kuten esim. lasikaavin / partakoneen terä) tulee käyttää vain äärimmäisissä tapauksissa ja erittäin varovasti.

Ikkunat napsuvat tai paukahtelevat

Lämpötilojen vaihdellessa ikkunan ulkopuoliset alumiiniosat ja ikkunoiden liitosmateriaalit lämpenevät eri tavoin. Napsahtelu tai kevyt paukahtelu johtuu erilaisista lämpölaajenemisominaisuuksista eri materiaalien välillä. Ilmiö esiintyy pääsääntöisesti keväisin, kun lämpötilanvaihtelut ovat suurimmillaan vuorokauden eri aikoina. Lämpölaajeneminen ei ole ikkunan rakenteelle vahingollista. Skaala-tuotteiden rakenteet on suunniteltu siten, että eri materiaalien välinen lämpölaajeneminen on otettu huomioon ja materiaalit voivat "elää" vahingoittumatta.

Pintahelat löystyvät ikkunoissa ja ovissa

Pintahelojen löystyminen on normaali, kovasta käytöstä johtuva ilmiö. Tämä voidaan kuitenkin estää käyttämällä esim. rautakaupoista tai autotarvikeliikkeistä saatavia ruuvilukitteita.

Ulko-ovi ei aukea kunnolla

Tämä johtuu todennäköisesti ovilevyn vääristä säädöistä. Katso kohta Ovilevyn säätö Skaala Käyttö-, asennus- ja hoito-ohjeen sivuilta 8 - 9.

Parvekeovi ei aukea kunnolla

Varmista ensin oikea käyttötapa: painike oltava täysin avattuna (90⁰). Jos vika jatkuu, katso kohta Ulko- ja parvekeovien käyttö Skaala Käyttö-, asennus- ja hoito-ohjeen sivulta 9.

Ovi ei mene lukkoon

Tarkista osuuko lukon kieli vastakappaleessa oikeaan kohtaan. Mikäli näin ei ole, tarkista oven säädöt Skaala Käyttö-, asennus- ja hoito-ohjeen sivulta 8. Jos et saa vikaa korjattua, ota yhteys lähimpään lukkoliikkeeseen.

Oven pintaan muodostuu tummia pilkkuja

Ovi on huollettava säännöllisesti ja tuotteiden pesu on oleellinen osa tuotteen perushuoltoa. Lika voi toimia homesienten kasvualustana. Ilman säännöllistä puhdistusta ne voivat vahingoittaa maalipintaa. Tutustu Skaala-tuotteiden hoito-ohjeisiin Käyttö-, asennus- ja hoito-ohjeen sivuilta 12 - 14.

Sisäovi, väliovi, sisustusovi. Mitä eroa niillä on?

Ei mitään. Skaala otti käyttöön vuonna 2007 termin sisustusovi, koska se kuvaa paremmin eri ovimallien ja -tyylien merkitystä kotien sisustuksellisena elementtinä. Nyttemmin myös muut kotimaiset valmistajat ovat seuranneet perässä. Mutta aivan hyvin voi edelleen käyttää vanhoja tuttuja termejä, sisäovi ja väliovi. Ne kaikki tarkoittavat samaa asiaa.

Mikä on maisemaovi?

Maisemaovella tarkoitetaan sivulle liukuvaa kokolasista ovielementtiä, jolla luodaan kulkuyhteys esimerkiksi terassille, parvekkeelle tai pihamaalle. Maisemaovi tarkoittaa käytännössä samaa kuin liukuovi. Skaala halusi luoda uuden käsitteen, koska maisemaovi kuvastaa paremmin ovityypin käyttötarkoitusta ja sen tuomaa tilan ja avaruuden tuntua asunnon sisätiloihin.

Mitä tarkoittaa karmisyvyys?

Ikkunoiden ja ovien karmisyvyydellä tarkoitetaan mittaa, joka jää karmin sisä- ja ulkoreunan väliin. Karmisyvyyden valintaan vaikuttaa muun muassa seinän paksuus. Oikea karmisyvyys kannattaa aina varmistaa Skaalan asiantuntijalta.

Ovien mitat ja kokomerkinnät

Oven mitoissa on aina karmi mukana. Tarjouksessa standardikoon oven mitat esitetään tarkasti, mutta muuten yleinen käytäntö on ilmoittaa mitat pyöristettynä lähimpään kymmeneen senttimetriin.

Esimerkki:
Jos oven mitat ovat 890 x 2090, ilmoitetaan mitoiksi 9x21

Huom! Käytäntö ei koske erikoismittoisia ovia.

Oven kätisyys

Oven kätisyys katsotaan ulos-aukeamissuunnasta. Kätisyys määräytyy sen mukaan, kummalla kädellä ovi painikkeesta avataan. Jos painike on oikealla puolella, ovi on vasenkätinen. Jos painike on vasemmalla puolella, ovi on oikeakätinen.

katisyys vasen
Vasenkätinen ovi
katisyys oikea
Oikeakätinen ovi

Ikkunoiden ja ovien energiatehokkuuteen liittyvissä kysymyksissä, tutustu alan termistöön.